Zmień nawyki i rozpalaj od góry - będzie mniej dymu i taniej
Odpowiednio rozpalając i używając pieców węglowych możemy oszczędzić nawet do 30% paliwa i ograniczyć emisję zanieczyszczeń do 80%. Żeby było zdrowiej i taniej wystarczy zmienić nawyki.
Co znaczy odpowiednio? Wystarczy tylko rozpalać „od góry” czyli przy rozpalaniu pieca najpierw położyć warstwę węgla a następnie rozpałkę. Ten sposób jest odrobinę dłuższy, ale unikamy kłębów czarnego dymu wydobywającego się z komina i sami nie wdychamy trujących oparów. Podobny, niechciany efekt kłębów dymu, mamy również przy dorzucaniu zbyt dużej ilości węgla do rozpalonego pieca.
Fakt, że zawarte w dymie niebezpieczne dla zdrowia substancje wylatują kominem nie powoduje że w cudowny sposób one znikają. Co więcej, to co z pieca wydostaje się do mieszkania, pomimo że niewidoczne, jest również bardzo szkodliwe.
Kluczowe znaczenie ma również jakość węgla, którym palimy. Najlepiej to samemu sprawdzić, porównując ile ciepła dostarcza najtańszy węgiel i jaka jest częstotliwość dokładania do pieca, a jak funkcjonuje to w przypadku węgla o wyższej kaloryczności.
Polecamy m.ni. stronę czysteogrzewanie.pl, na której dostępne są szczegółowe informacje oraz filmiki pokazujące różnicę między rozpalaniem pieca z dołu i z góry.