Jesień w Młynie Hilberta
Młyn Hilberta w Dzierżoniowie przygotował kilka atrakcji dla odwiedzających. W tym miesiącu jeden z najważniejszych zabytków naszego miasta będzie można zwiedzić nocą. W listopadzie zaplanowano uroczyste zwiedzanie oraz degustację rogali świętomarcińskich i specjalną prelekcję. Szczegóły poniżej.
Nocne zwiedzanie (25 października, godz. 18.00-20.00)
Nocne zwiedzanie to trwająca ok. 1,5 h przygoda, podczas której turyści wyruszają wraz z przewodnikiem w podróż po zabytkowym XIX-wiecznym młynie. Tak jak zboże wędruje przez maszyny przy mieleniu w górę i dół, przejdziecie przez sześć kondygnacji największego młyna na Dolnym Śląsku w osłonie ciemności nocy, jedynie przy blasku latarek. Co ciekawe, w trakcie nocnego zwiedzania można będzie zobaczyć nieudostępniane za dnia miejsca.
Dzień Młynarza (11 listopada, godz 11.00-15.00)
11 listopada to wielki dzień dla Polaków - Narodowe Święto Niepodległości. Traf chciał, że dzień patrona młynarzy - Świętego Marcina - wypada w ten sam dzień. Serdecznie zapraszamy na uroczyste zwiedzanie młyna oraz do degustację rogali świętomarcińskich.
Ale młyn! (22 listopada, godz. 13.00)
Mąka to jeden z najważniejszych składników naszej diety. Stanowi podstawę dla wielu dań, wypieków i potraw. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstaje? Proces produkcji mąki jest długotrwały i wbrew pozorom dość skomplikowany. Warto poznać jego tajniki. Zapraszamy na specjalną prelekcję „Jak powstaje mąka” połączone ze zwiedzaniem zabytkowego młyna.
Historia Młynu Hilberta
Młyn jest zabytkiem architektury przemysłowej zbudowany przez Carla Sigismunda Hilberta i Gottlieba Hilberta w 1868 r. Był to wówczas najnowocześniejszy i największy obiekt tego typu na Śląsku. Swoje produkty wysyłał m.in. do Prus Wschodnich, Saksonii i Hamburga. Po śmierci Carla Sigismunda firmę prowadził jego brat i jego synowie. Rodzina Hilbert pochodziła z Bielawy, gdzie już w 1837 r. prowadziła parowy młyn zbożowy. Jednak z chwilą uruchomienia linii kolejowej do Dzierżoniowa w 1855 r. firma przeniosła tutaj swoją działalność.
W 1931 r. wzniesiono silosy zbożowe wg. projektu zakładów MIAG z Brunszwiku, które były pierwszą tego typu konstrukcją na Śląsku. Dwa lata później rozbudowano główny budynek młyna i wykonano nową elewację frontową.
Kolejna duża modernizacja nastąpiła w 1935 r., w trakcie której rozbudowano garaże, zmodernizowano wewnętrzną sieć drogową oraz wybudowano stację benzynową. Ponadto firma Klatta wykonała jeszcze na zlecenie młyna m.in. budynki mieszkalne, warsztaty, budynek biurowy, spichlerz żytni i magazyn mąki wg. własnego projektu. W pierwszych latach po II wojnie światowej młynem zarządzali Rosjanie, którzy oddali go Polakom dopiero w 1951 r.