Nie wyrzucaj, podziel się jedzeniem
Od dziś w Dzierżoniowie działa społeczna lodówka. Specjalna chłodziarka stanęła przy wejściu do Ośrodka Pomocy Społecznej od ul. 11 listopada. Z lodówki może skorzystać każdy, kto ma taką potrzebę. Można w niej zostawiać produkty żywnościowe lub je brać, jeśli ich potrzebujemy.
Społeczna lodówka daje nie tylko szansę na wzięcie udziału w akcji pomocowej dla potrzebujących, ale też wpisanie się w ekologiczny trend „no waste” - czyli niemarnowania jedzenia.
Można w niej zostawiać takie produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść - to najprostsza zasada do zapamiętania. W lodówce można umieszczać tylko produkty świeże, nieprzeterminowane oraz te, które minimalnie są po terminie określony jako „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły daty „należy spożyć do”.
W specjalnej chłodziarce można również zostawiać produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach), produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe, sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach oraz pieczywo, warzywa i owoce. Osoby, które chcą pomóc potrzebującym mogą również przekazywać wyroby własne – przetwory, ciasto, gotowe dania starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
To świetna okazja, by np. po domowym przyjęciu czy świętach, przekazać nadmiar dobrego jedzenia osobom w potrzebie. Lodówka jest czynna całą dobę, każdy ma do niej swobodny i oczywiście nieodpłatny dostęp.
Inicjatywa została zrealizowana dzięki dyrekcji Ośrodka Pomocy Społecznej w Dzierżoniowie oraz fundacji Weź Pomóż.
Produkty, które można umieszczać w lodówce społecznej:
- przede wszystkim takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu;
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach);
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.;
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach;
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze;
- warzywa i owoce;
- wyroby i przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania;
- produkty o charakterystycznym zapachu włożone do szczelnych opakowań;
- produkty płynne itp. umieszczone w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.
Produkty, których nie należy umieszczać w lodówce społecznej:
- nadpsute i przeterminowane, wykazujące oznaki popsucia, mające nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka;
- już napoczęte;
- które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”;
- surowe jajka oraz produkty na ich bazie;
- surowe mięso oraz produkty z niego przyrządzone;
- wymagające głębokiego schłodzenia i mrożonki;
- wymagające warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
- produkty, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.